sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Kevätjuhla museolla 26.5.2013


Päärynäpuun kukkia Vehmaalta.

 Joutsan Kotiseutuyhdistys ry järjesti tänään talomuseolla kevätjuhlan jäsenilleen ja tukijoilleen. Kutsuja lähti kaikkiaan noin 170 ja paikalla oli ilahduttavan moni kutsun saanut, liki 120 henkeä.
Aurinkoisen iltapäivän aikana nähtiin paikallista perinneohjelmaa Joutsan Naiskuoron, Joutsan Nuorisoseuran pienten tanhuajien ja tukkilaisten esittämänä sekä Tiina Riitaojan säestämänä. Lopuksi muistettiin Antero ja Kristina Kuitusta Suomen Kotiseutuliiton kultaisella ansiomerkillä pitkästä ja pyyteettömästä työstä yhdistyksen ja kotiseudun hyväksi. Rakennustyöryhmän vastuuhenkilö ja yhdistyksen varapuheenjohtaja Heikki Partanen kertoi kuulijoille millaisia kunnostustöitä alueella on viime vuosina tehty ja mihin tukijoiden tukirahat on oikein todellisuudessa käytetty.
Ohjelman jälkeen nautittiin paikallista ruokaa ja perinnejuomaa.
Mukavan leppoisa tunnelma toivottavasti välittyy näistä iltapäivän ainkana napsituista kuvista.


Naiskuoron viimehetken harjoitukset käynnissä museon takana.
Pertti Urria ja Heikki Partanen ihailevat Taavettia eli Hasan perinnöstä Joutsan kunnalle saatua David Brown merkkistä traktoria, jonka sijoituspaikkana on talomuseo.Talomuseon sisäpihalla mahtuu järjestämään monenmoista ohjelmaa. Penkit löytyvät omasta takaa. Aluetta vuokrataan myös muiden käyttöön.

Vuosien mittaan museolla on järjestetty julkisten tapahtumien lisäksi mm vuosijuhlia ja hääjuhlia.

Ilma oli tällä kertaa todella suosiollinen. Välillä oli jopa liiankin kuuma, mutta aitan rapuilla oli varjoisaa.Hallituksen jäsenet Risto Saarikettu ja Mervi Ruokola-Parkkonen tyylikkäinä perinteikkäissä asuissaaan.

Tiina Riitaoja soitti haitaria ja säesti myös muiden esityksiä.Yhdistyksen puheenjohtaja Terttu Hentinen toivotti vieraat tervetulleiksi.


Joutsan Nuorisoseuran tanhuryhmä odottaa nätisti vuoroaan eturivissä.
Lamminmäen tilan isännän Juhani Kuitusen keittämä lohikeitto odottaa syöjiä.


Joutsan Naiskuoro esiintyi upeissa kansallispuvuissa. Harvoin on samanlaista perinnemuotinäytöstä tarjolla, monia erilaisia kansallispukuja perinteikkäässä ympäristössä.


Yhdistyksen varapuheenjohtaja Heikki Partanen kertoi jäsenille ja tukijoille siitä, mihin jäsenmaksuista, Joutsan kunnalta, museovirastolta ja Kotiseutulehden ilmoitusmaksuista saatuja tuloja ja avustuksia on käytetty. Konkreettiset kohteet olivat hyvin esillä juhlapaikan ympärillä olevien rakennusten eri osissa.
Sitten pääsivät pienet tanhuajat vauhtiin. 
Suloisia tanhuajia, joista monella oli päällään Hämeen puku.


Tukkilaiset saapuivat viimeisen kerran luovuttaen välineistöään ja asujaan museolle, odottamaan tulevaa käyttöä. Jospa vielä niitä honkia humisisi ja reippaita poikia tukkijoilla tarvittaisiin...
Kuitusen Anterolle ja Kristinalle ojennettiin Suomen Kotiseutuliiton kultaiset ansiomerkit. Antero nimitettiin yhdistyksen kunniapuheenjohtakaksi ja Kristina kunniajäseneksi.

Kuitusen perheen tekemät 40 vuotta kotiseututyötä näkyy erityisesti juuri tässä miljöössä konkreettisesti. Nöyrät kiitokset, antamaanne työpanosta ei voi kuin ihailla.
Anna-Liisojen upeat puvut suorastaan vaativat ikuistamista.


Lähiruokaa ja -juomaa tarjottiin kaikille paikalla olijoille.

Joutomies oli tietysti tapansa mukaan nauttimasta joutavista ja kiireettömistä hetkistä ajattomassa ympäristössä.
Mervi Ruokola-Parkkonen oli koonnut leikkimielisen museosuunnistuksen, jossa arvuuteltiin juhlaväeltä erilaisia museoon ja sen esineistöön liittyviä kysymyksiä.
Tässä pohditaan mistä materiaalista pellavaharja on tehty.

Kaikkien museosuunnistukseen osallistuneiden kesken arvottiin kaksi vanhoja karttoja sisältävää "Keski-Suomi karttakuvina" -kirjaa.

Todella hienoja muinaispukuja oli usealla juhlavieraalla yllään.


Arpaonni suosi tällä kertaa päivän päätteksi Ulla Temisevää ja Malla Maunulaa.
Keski-Suomen puku Ansa Avikaisen yllä oli todella vaikuttava näky.KIITOS KAIKILLE MUKANA OLLEILLE:
YLEISÖLLE, ESIINTYJILLE JA TALKOOVÄELLE!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti